Att kolhydrater innan och under hård fysisk aktivitet höjer prestationsförmågan känner nästan alla idrottare till. Trots det råder det många gånger stor förvirring kring hur man sköter kolhydratintaget på bästa sätt. Många krånglar till det, hittar onödigt dyra lösningar och gör andra misstag.


Vid lång och hård aktivitet har studier visat att upp emot 100 gram kolhydrater i timmen bör intas. Det innebär att en normalt blandad sportdryck som ofta håller runt 7% kolhydrater inte räcker till eftersom det skulle kräva nästan 1,5 liter dryck per timme, något som är svårt att kombinera med hård fysisk ansträngning. Ett vanligt upplägg är att man har en sportdryck och dessutom tillför energi i form av gel eller bars löpande under aktiviteten. Detta är så klart krångligare att ha flera olika typer av energi som ska intas och bäras med sig och intas under intensiv tävling och hög puls. Det händer till och med att idrottare häller ner en gel i flaskan med sportdryck för att få extra energi, främst i slutet av tävlingar. Båda dessa lösningar är egentligen helt onödiga. Låt oss titta på varför.  

  • Det finns olika typer av kolhydrater med dels olika snabbt upptag och lite andra skillnad i egenskaper. Så oavsett om du använder gel eller sportdryck är det viktigt att välja en produkt med bra sammansättning. Men det är ingen generell skillnad på kolhydrater från gel och sportdryck. En gel är helt enkelt en väldigt starkt blandad sportdryck såld i portionsförpackning. Att blanda en sportdryck svagt och hälla ner en gel blir exakt samma sak som att blanda sportdrycken lite starkare.
  • En bra sportdryck går att blanda mycket starkare än 7%. Att få i sig 100 gram kolhydrater per timme är alltså inga problem genom att bara dricka sportdryck. Vilket gör att blandningen sportryck + gel blir en onödigt krånglig lösning. Vi har testat att blanda Fairings Energy Booster med 50% koncentration det vill säga 100 gram pulver med 1 dl vatten och det löser sig fint och har inte gett några magproblem på de som testat.

  • För att kroppen ska klara ett högt intag av kolhydrater är det en bäst om vi får i oss en mix av kolhydrater från maltodextrin och fruktos som tas upp på lite olika sätt i kroppen och därför möjliggör ett högre upptag per timme. Både Fairings Energy Booster och Ultra Fuel innehåller denna mix av olika kolhydratkällor. Det tillför alltså ingenting att blanda olika produkter om du redan har en komplett produkt med rätt sammansättning. Att blanda fler olika produkter blir bara krångligt eftersom du då själv måste hålla koll på fördelning och mix av kolhydratkällor i alla olika produkter och försöka överblicka den totala fördelningen.
  • Ditt kolhydratbehov är beroende av din intensitet och hur länge du ska hålla på men oberoende av väderlek. Vätskebehovet påverkas däremot av hur varmt det är, det vill säga hur mycket du svettas. Genom att förlita dig på sportdryck som du blandar själv så kan du anpassa vätskeintaget efter ditt behov just den aktuella dagen. Törsten är den bästa värdemätaren på vätskebehovet så en smidig lösning är att ha en riktigt starkt blandad sportdryck som du dricker enligt plan för att få i dig rätt mängd kolhydrater per timme och sen kompletterar du med rent vatten efter din törst. Antingen genom en egen flaska, langning från support eller på vätskestationer. I idrotter där du förlitar dig helt på vätska från tex camelback och inte kan ha flera olika flaskor får du i stället göra en uppskattning av hur mycket vätska du tror att du vill dricka per timme och därefter planera hur du blandar din dryck innan start för att få i dig rätt mängd både kolhydrater och vätska. Detta testar du så klart redan på träning i olika väderlek.

 

  Värt att notera är att en gel många gånger är runt 10 gånger dyrare än sportdryck innehållande exakt samma mängd och typ av kolhydrater. Du betalar helt enkelt för en plastförpackning och något som marknadsförs som en smidig lösning, men som egentligen är rätt osmidig jämfört med en starkt blandad dryck i en camelback eller flaska. Kladdig och krångligt att hålla på med i de flesta idrotter där öppning kan kräva två händer och den tomma gelförpackningen ska slängas i speciella skärpzoner eller bäras med till mållinjen. Så nästa gång du ser cyklister på Vätternrundan med dubbla sportdrycksflaskor på cykeln krångla med att få upp en gel ur cykeltröjans bakficka eller när du ser åkare i Vasaloppet som dels har dryck från ett vätskebälte med slang och dessutom har gel tejpade på hela benen så kan du vara trygg med att du har en betydligt smidigare lösning genom en starkt blandad sportdryck.

Så här kan du tänka:
Aktivitet på 60 min: Uppskattat behov 60 gram kolhydrater per timme det vill säga 60 gram på hela aktiviteten (vid aktiviteten kortare än 90 minuter kommer kroppens egna lager räcka långt och vi behöver ofta inte ligga så högt som 100 gram per timme). Hinner/klarar av att dricka 2,5 dl vätska vid 2 tillfällen. = Blanda ca 4,5 dl vatten med 65 gram Energy Booster (produkten innehåller ca 90% kolhydrater så ta lite fler gram än du vill ha kolhydratmängd), drick om möjligt efter ca 20 resp 40 minuter.
Aktivitet på 3 h: Uppskattat behov 100 gram kolhydrater per timme det vill säga 300 gram på hela aktiviteten. Kan bära med sig max 1 liter vätska själv men kan dricka vatten vid vätskestationer var 30e minut. = Blanda ca 8 dl vatten med 330 gram Energy Booster. Drick cirka 1 dl stark sportdryck var 15-20e minut och fyll på med vatten på stationerna efter törst.
Aktivitet på 5h: Uppskattat behov 100 gram kolhydrater per timme det vill säga 500 gram på hela aktiviteten. Har service längst med banan från eget serviceteam som kan langa dricka var 20e minut. Vet av erfarenhet från träning och tidigare lopp att det är lagom att dricka 7-8 dl vätska per timme i den aktuella temperaturen. = Blanda 40 gram Energy Booster med 2,5 dl vätska till varje langningstillfälle och drick var 20e minut redan från start.